Storebror ser dig

Nyligen sändes första avsnittet av nya serien Dystopia i Sveriges Radio P3. Det handlade om övervakning, och om hur vi redan lever i det övervakningssamhälle som George Orwell, Aldous Huxley m fl förutspådde, men utan att vi (ännu) har en öppen diktatur som t ex Kina. Det påpekades också att den övervakningsteknik vi har idag är betydligt mer avancerad än vad 1900-talets dystopiförfattare ens kunde föreställa sig.

Ur filmen 1984

Som exempel nämndes Snowdens avslöjanden via Wikileaks om NSAs verktyg Xkeyscore som kan användas för att spionera på vanliga människor och läsa deras e-post mm (trots Obama försäkran om motsatsen, bl a när han var på besök i Sverige 2013). Och att FRA har exakt samma teknologi till sitt förfogande, om än inte lika stora resurser i övrigt.

XKeyscore är ett icke-kommersiellt datorverktyg som sammanställer all väsentlig information som visar en datoranvändares spår på Internet, framför allt emailtrafik, onlinechattar, verksamhet på sociala media och webbsökningshistorik. Det är avsett för analytiker på NSA som letar efter potentiella terrorister, men kan självklart lika väl användas för att kartlägga andra datoranvändares internettrafik. Wikipedia

En BBC-dokumentär citerades också, där en amerikansk f.d. agent berättar hur de under kalla kriget på 60-talet opererade in mikrofon och sändare i en katt (!) i ett försök att spionera på ryska ambassaden. Så klumpiga metoder behövs dock inte längre när de flesta helt frivilligt köper mobiltelefoner, smarta klockor och TV-apparater med inbyggda övervakningsfunktioner.

Man informerades även om vad “gånganalys” är samt om den nya pre-crime-tekniken FAST (Future Attribute Screening Technology) som är under utveckling i USA.

FAST is designed to track and monitor body movements, voice-pitch and rhythm changes, eye movement, body heat, breathing patterns, blink rate and pupil variation. Wired

Kinas skrämmande system med Social Credits togs också upp i programmet. Målet är att alla delar av medborgarnas liv ska kartläggas och rankas, inkl åsikter. Till 2020 är det tänkt att omfatta samtliga invånare i Kina. 7 miljoner kineser lär redan vara svartlistade och förhindrade att köpa flygbiljetter.

The system has been used to already block nine million people with “low scores” from purchasing domestic flights. While still in the preliminary stages the system has been used to ban people and their children from certain schools, prevent low scorers from renting hotels, using credit cards, and black list individuals from being able to procure employment. The system has also been used to rate individuals for their internet habits (too much online gaming reduces ones score for example), personal shopping habits, and a variety of other personal and wholly innocuous acts that have no impact on the wider community. Criticism of this program has been widespread with the proposed system being described by Human Rights Watch as “chilling” and filled with arbitrary abuses. Wikipedia

Samtidigt ställdes den ovanligt insiktsfulla frågan om huruvida vi kanske redan lever i en dystopi även i väst utan att märka det, med hänvisning till att de flesta av den väldresserade majoriteten i fiktionens dystopier, liksom i dagens Kina, faktiskt inte tyckts lida särskilt mycket av repressionen – eller ens reflektera över den – utan bara anpassar sig efter rådande normer och dekret. Det är bara vissa som finner integritetskränkande övervakning och begränsningar outhärdliga, medan de av oss flesta värderar trygghet högre än frihet och gärna byter bort den frivilligt mot smidigare liv och attraktiva gratistjänster på nätet.

Andra viktiga frågor togs upp, bl a det kommande Internet of Things och att tekniken är väldigt lätt att hacka (med bl a Tesla som exempel) – delvis även som hopp ifall vi, genom små gradvisa steg, skulle hamna i en öppen diktatur; då kommer det ändå alltid finnas hackare som är smartare.

Sammanfattningsvis ett mycket välgjort och seriöst radioprogram, där flera personer höll filosofiska samtal utan att prata i munnen på varandra. Det var varken för alarmistiskt eller för optimistiskt utan snarare realistiskt, faktabaserat och sansat. Det sensationella med detta program var att man alls påtalade riskerna med den tekniska utvecklingen, vilket annars är mycket ovanligt i svensk media som normalt brukar präglas av ohämmad teknikoptimism.

Lyssna på programmet här: Dystopia

Lästips:

Här intervjuas Huxley själv 1962 och berättar ingående om de pavlovska metoder som utvecklats för att göra människor mer mottagliga för propaganda (bl a trötthet, stress och trauma) som fascinerat honom hela livet. Han förutspår att hans dystopi, som gjorts så lockande att de flesta trivs mycket bra i sin fångenskap, är mer sannolik och långsiktigt fungerande än Orwells mer våldsamma och öppet diktatoriska dystopi. Tyvärr verkar den ha använts som manual för att skapa just den trygga och attraktiva dystopi vi delvis redan lever i och är på väg mot i ännu högre grad.

En annan som redan 1976 på ett genialiskt vis satte text och musik på den framtid vi nu lever i var Ronny Åström (1939-2002). Köpte hans LP-skiva när den gavs ut och berördes starkt av denna originella låt, men kunde inte tro att det verkligen skulle kunna bli så på riktigt. Än mindre att vi själva t o m skulle betala för att få bära med oss en liten övervakningsenhet överallt och hjälpa Storebror helt utan tvång.

Storebror ser dig!

Ronny Åström med Peps Blodsband (Sonet Records, 1976)

Vem är du som sitter och lyssnar nu?
Jo du är Lillebror, i klorna på Storebror.
Du är ett viljelöst, du är ett ambitiöst,
kugghjul i maktens maskineri
som snurrar på, för verket ska gå.

Storebror ser på oss Lillebror.
Här sitter du och jag, och tror att vi har det bra
men innan vi anar nåt, så rycker han i en tåt.
Alla små, håller han reda på
och allt som sker, det skriver han ner.

Alla är stjärnor i hans TV.
Åker du T-banan, eller tar du dig en sväng på stan
så kollar hans öga in, Lillebrors disciplin.
Storebror ser dig i monitor
och när han vill, så klipper han till!

Storbror har dig i sina klor.
Du är en siffra blott, du är en nummerlott.
Trycker han på en knapp, så kommer det ut en lapp
med ditt liv, ur datorns perspektiv.
Där finns det gömt, du trodde var glömt.

Körde i engelska och kemi.
Misstänkt för snatteri, straffad för fylleri.
Äktenskap ’72, upplöstes strax därpå.
Gonorré-smittad år ’73.
Pacifist och säkerhetsrisk.

Storebror har oss i sina klor.
Här sitter du och jag, och tror att vi har det bra
men trycker han på en knapp, så kommer det ut en lapp
med vårt liv, ur Storebrors perspektiv.
Och när han vill, så klipper han till!


Läs även: Hur Internet of Things ska bli Internet of Us

Comments 2

  • En välskriven artikel med sammanhängande kommentar. Det ämnet kan bli oändligt, så det är alltid imponerande när någon lyckas få ihop det i artikelform.

    Bakom Berlinmuren hade vi Social Score System i en annan form. Man kallade folk som inte passade in för folkets fienden. Många yrkesgrupper och utbildningar, utlandsresor var inte tillgängliga för den som bar fel efternamn eller haft fel åsikt. Man stöp åt utvecklingsmöjligheterna för potentiella kritiker så att säga. Min observation är att liknande men mera diskret system är redan igång i väst (Sverige). Frågan hur hanterar vi det?

  • Tack för viktig information. Vad de flesta människor ännu inte förstått är att det inte bara är datorer och mobiltelefoner som hackas. Nu hackas även biologin, d v s inteligenta nätverk kan läsa av vad som händer innuti din kropp och hjärna. Här finns en fantastisk redogörelse för hur detta är möjligt.
    Titta på ”Will the Future Be Human?” på YouTube
    https://youtu.be/hL9uk4hKyg4

    Vidare kan vi läsa om samma sak från Datainspektionen redan 2007, d v s för mer än 10 år sedan. Var är lagstiftningen som skyddar individen?

    http://www.datainspektionen.se/documents/rapport-ubiq-computing.pdf

    Biometrisk sensorteknik utvecklas vidare och kommer någon gång i framtiden att bli praktiskt användbar. Det man oroar sig för kan hända är identitetsstölder, att någon använder en annan persons biometriska data för sitt eget bruk. Forskarna försöker lösa detta genom att lägga in förmågan att avgöra om det som biometrisensorn ser verkligen “lever” här och nu och inte bara är en “död” datamängd.

    Bland alla fysiologiska sensorer som utvecklas, finns det sådana som ska kunna känna av en användares känslotillstånd. Möjligen är det kontroversiellt eller riskfyllt att inför en dator avslöja en människas verkliga känslotillstånd, något som annars qår att maskera med en neutral eller låtsad uppsyn.

    Mera centralt i utvecklingen av sensorer för fysiologiska mätningar och övervakning av hälsan finns sådana som kontinuerligt på (och i kroppen kan följa puls, blodtryck, temperatur, bakterienärvaro och mycket annat. En del typer av sensorer och radiobaserade identitetsmärkningar kommer sannolikt att implanteras i kroppen. Kroppsnära ubicomp-system kan fortlöpande analysera hälsotillstånd och sammanställa resultat. Det kan detektera en annalkande influensa eller ett hjärtbesvär – och vid behov sända data till vårdgivare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.