Rockefeller – En klimatsmart historia

På Earth Day 22 april 2019 släpps äntligen min senaste bok Rockefeller – En klimatsmart historia. En rafflande och paradoxal historia om hur familjen som gjorde mänskligheten beroende av olja vände sig emot den verksamhet som gjorde John D. Rockefeller till den rikaste mannen i USA och familjen en av de mäktigaste i världen.

I mars 2016, tre månader efter Parisöverenskommelsen, annonserade Rockefeller Family Fund (RFF) att de skulle divestera från sitt innehav i fossil energi inklusive familjens gamla kronjuvel ExxonMobil. RFF anklagade även ExxonMobil för att ha förvirrat allmänheten genom att sprida misstro om teorin som ser människan som skyldig till klimatförändringarna genom koldioxidutsläpp. Detta är en motsägelsefull ståndpunkt som ger upphov till en del frågor:

•Varför attackerade arvingarna till Standard Oil den industrigren som hade gett upphov till deras förmögenhet och makt?
•Varför har Rockefellerfamiljen finansierat och influerat inriktningen på klimatforskningen sedan 1950-talet?
•Divesterade de på riktigt?”

Boken beskriver hur en av världens mäktigaste finans- och oljefamiljer finansierat miljö- och klimatforskning sedan 1950-talet och medverkat till utforma klimatpolitiska åtgärder sedan 1980-talet. Sammanställningen av insamlade dokument, årsredovisningar, biografier med mera, visar hur efterkrigstidens vetenskapliga och politiska utveckling inom klimat- och miljöområdet genomsyrats av elitens monopol- och maktanspråk. Rockefellerfamiljens mångåriga kamp mot klimathotet innehåller inslag av sofistikerade propagandatekniker, futuristiska framtidsvisioner, teknokratiska ideal, nyandlig filosofi samt en dröm om en perfekt utopisk värld. Detta är något vi idag ser växa fram genom den Fjärde Industriella Revolutionen (som belysts i ett antal inlägg på denna blogg).

Omslag och illustrationer av Kimmie Fransson: http://www.kimmiefransson.se/

Comments 8

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.