Högt spel i Davos

I samband med årets World Economic Forum (WEF), som går av stapeln i Davos i slutet av januari varje år, visade SVT en tysk dokumentär från 2019 års möte. Detta var första gången ett filmteam tillåtits att filma. Dokumentären ger intressanta inblickar både i typiska aktiviteter under det årliga mötet och i grundaren Klaus Schwabs tankar och arbete.

Klaus Schwab (1938–), grundare av World Economic Forum, under mötet i Davos, Switzerland, 27 januari 2008 (foto: Wikimedia Commons)

Dokumentären inleds med att visa hur världens ledande politiker och storföretagsledare flygs in i helikoptrar till den schweiziska skidorten, som sedan starten 1971 utvecklats till något liknande Europas motsvarighet till Aspen Institute där den politiska och ekonomiska eliten kan träffas, samtala och utbyta idéer. 

Som insatta läsare säkert redan är medvetna om har WEF under de senaste åren alltmer kommit att fokusera på klimatfrågan. I dokumentären intervjuas bland andra Greenpeace generalsekreterare, Jennifer Morgan. Hon kritiserar inledningsvis eliten som åker till WEF varje år för att de bara upprätthåller systemet och gör fina projekt i periferin och säger sig vilja rädda världen samtidigt som de har ”skapat en mardröm”. Hon beskriver korrekt Davoseliten som en inflytelserik grupp som är vana vid att ha makt.

Senare i dokumentären visas när Greta Thunberg kliver av tåget i Davos för att påverka världseliten till att ta sitt ansvar för att ”rädda planeten”.

I scenen direkt efter ber Jennifer Morgan något överraskande Klaus Schwab (lärljunge till Henry Kissinger) att implementera den fjärde industriella revolutionen (4IR) för att lösa klimatkrisen! Vilket vore som att ge tändstickor till en pyroman eller blotta halsen för en vampyr.

Varför har vi den fjärde industriella revolutionen? Vi har den för att kunna erbjuda lösningar på klimatfrågan. (Jennifer Morgan, Greenpeace)

Dialogen ter sig oerhört surrealistisk då det är Schwab och World Economic Forum som sedan flera år drivit den fjärde industriella revolutionen som lösning på just klimatfrågan. Redan inför Davosmötet 2016 publicerade han sin första bok om 4IR, The Fourth Industrial Revolution, och två år senare den mer detaljerade Shaping The Fourth Industrial Revolution.

När Morgan berättar att hon har arbetat med klimatfrågan i 25 år replikerar Schwab snabbt och med nedlåtande blick att han gjort det sedan 1973! Han bjöd då in Aurelio Peccei från Romklubben till European Management Forum (föregångaren till World Economic Forum) och gav dem sin första stora plattform.

Klimatet har alltid varit elitens agenda och i filmen görs krystade försök att få det att framstå som att gräsrötterna äntligen fått de globala ledarna att se ljuset och att ta globalt ansvar för planetens välmående.

Samma tongångar har synts i både DN och SvD där det ges intrycket att Schwab tog intryck av Greta efter hennes besök i Davos förra året. Peter Wolodarski prisar i sin ledare Gretas påverkan på Schwab. I intervjun i SvD säger Schwab:

– Vi välkomnar att vi kunde ge Greta den första större internationella plattformen, och är mycket glada att Greta kommer tillbaka i år. Men hon är inte ensam. Hela hennes generation känner en djup oro inför dagens situation och globala utmaningar.

Han gör därmed samma sak som han gjorde med Romklubben nästan 50 år tidigare. Schwab säger i dokumentären att han delar oron som Jennifer Morgan och Greta ger uttryck för och att lösningen på problemet handlar om att “reparera vår globala arkitektur” och det globala systemet. Snabbt ska det gå och allt är sedan länge förberett.

Frågan är hur mycket Jennifer Morgan (tidigare World Resources Institute, WWF och rådgivare till Potsdaminstitutet) vet om den den högteknologiska revolution som hon ber om? Som medlem av The Earth League tillsammans med Johan Rockström och Hans Joachim Schellnhuber kan hon i alla fall inte inte vara helt aningslös. Snarare är hon nog hängiven och tror verkligen på att 4IR kan användas för att lösa klimatkrisen.

The Fourth Industrial Revolution could totally reimagine the way we approach solutions to the climate crisis. But only if this revolution is in service of solving climate change. (Jennifer Morgan, Greenpeace)

Inför World Economic Forums sammankomst i år släpptes också rapporten Unlocking Technology for the Global Goals som ger en chockerande bild av den den framtid som nu ska rullas ut under det kommande decenniet. Denna rapport analyseras närmare i ett separat inlägg: World Economic Forums digitala panoptikon.


Se även: Global teknokrati för att rädda planeten
The Global Climate Strike – Unite behind the Scientific Dictatorship
G20 – den globala politbyrån

Läs mer om bakgrunden i: Rockefeller – en klimatsmart historia

Comments 2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.