Ryssland, World Economic Forum och cyberkriget

Angående Rysslands militära angrepp på Ukraina är det bra att påminna om några detaljer. Flera medier varnar nu för att krigshandlingarna kommer att leda till ett Cyberkrig och att detta kan utlösa NATO-stadga 5. Då dras fler länder in i konflikten. Storbritanniens National Cyber Security Centre och USAs Cybersecurity and Infrastructure Security Agency uppmanar organisationer att förbereda sig på attacker mot deras IT-system.[1] Det här precis det scenario som övats på i World Economic Forums regi och med Ryssland som en nyckeldeltagare. Dessutom ingick samarbetspartners som Wallenbergkontrollerade Ericsson och ABB.

Uppdaterat 25 feb 2022

Som jag skriver i Den Globala Statskuppen:

Nästa kris – Cyberkriget

Som indikerats i denna historia varnas det för fler kriser. Under World Economic Forums övning Cyber Polygon i juli 2020, sa verkställande chefen för WEFs Centre for Global Industries and Strategic Intelligence, Jeremy Jurgens:

“Jag tror att det kommer att bli en ny kris. Den kommer att bli allvarligare och vi måste börja förbereda oss för detta nu. När denna kris inträffar kommer det att gå snabbare än vi har sett med Covid, den exponentiella tillväxttakten kommer att bli mycket brantare, effekterna större och som ett resultat kommer de sociala och ekonomiska konsekvenserna att bli ännu större.”

Det Jurgens varnar för är en massiv cyberattack som kommer att lamslå strömförsörjning, transporter, sjukvård och i stort sett alla funktioner i vårt samhälle som är beroende av Internet för att fungera. Bland övningsdeltagarna fanns INTERPOL, Ericsson, ABB, IBM, TASS, ryska premiärministern Mikhail Mishustin, Sberbanks chef Herman Gref och förre brittiska premiärministern Tony Blair, plus ett påfallande stort antal ryska aktörer.

Det ryska inslaget ger måhända indikationer om varifrån en framtida cyberattack kan väntas. Detta ska också ses i ljuset av en intensiv propaganda om ryska näthot som pågått under det senaste decenniet (inte minst i samband med det amerikanska presidentvalet 2016). Samarbetet är dock tätt mellan “fienderna”.

Klaus Schwab, som i samband med övningen prisade WEFs goda relationer med Vladimir Putin och den Ryska federationen, menar att Covid-krisen i jämförelse med “cyber-pandemin” kommer att ses som en krusning på vattnet. För att möta hotet mot “vår gemensamma digitala framtid” behövs enligt Schwab en global respons. Det går att anta att det nu blivit en prioritet för G20s digitaliseringsministrar.

Tony Blair, tidigare styrelsemedlem för World Economic Forum, efterlyste i samband med övningen ett digitalt ID innehållande biometrisk information för att bemöta såväl Covid-19 som internetbedrägerier och okontrollerad migration.

“Digitalt ID är för mig en stor del av framtiden.” (Tony Blair)

Detta gjorde han trots att han inte såg Covid-19 som ett hot liknande pesten och att de allra flesta som insjuknat har överlevt. Problemet, enligt Blair, är att hela samhället nu har fått stänga ned för att skydda de få som är allvarligt hotade. Ett digitalt ID där det går att bevisa att individen är testad och vaccinerad kommer enligt Tony vara vägen ut ur detta. Utvecklingen mot ett digitalt id ser han som oundviklig. Detta var också något som Rockefeller Foundation förutsåg i scenariot Lock Step från rapporten Scenarios for the Future of Technology and International Development (se Kapitel 5. Triggern).

Vladimir Putin, Tony Blair, Marcus & Jacob Wallenberg och Herman Gref är alla med i World Economic Forum som tidigare Young Global Leaders eller som styrelsemedlemmar. WEF sätter agendan och står ovanför nationerna.

Nu varnar dessutom flera bedömare att det cyberkrig som har inletts mot Ukraina kan leda till att artikel 5 i NATO-stadgan utlöses.[2) Det var också vad NATO-chefen Jens Stoltenberg skrev i en artikel publicerad i Prospect Magazine i augusti 2019.

A serious cyberattack could trigger Article 5, where an attack against one ally is treated as an attack against all. [3]

Jacob Nordangård

[1] Chris Stokel-Walker, Will Russia’s invasion of Ukraine trigger a massive cyberwar?, artikel i New Scientist
[2] Elkind, Elizabeth, Top Democratic Senator warns Putin cyberattacks could spark WAR if it triggers NATO’s Article 5 – as ex-commander urges Ukrainians to fight in the street to stop Russia reaching Kiev, Artikel i Daily Mail, 24 februari 2022
[3] Prospect, CYBER RESILIENCE How to guard against the great security threat of the 21st century, Oktober 2019


Läs mer i Den globala statskuppen. Finns i näthandeln och i Pharos webbshop.

Se även mitt tidigare inlägg World Economic Forums “Unga Globala Ledare”

© Stiftelsen Pharos. Får ej återpubliceras utan tillstånd men dela gärna inlägget vidare.

Comments 2

  • Hej Johan
    Jag hörde en intervju med dig som Per Shapiro gjorde när kriget bröt ut och då sa du att det passar alldeles för bra in agendan för att inte vara planerat. Det var min tanke redan innan du sa det och jag är fortfarande övertygad om att det är så. Men många anser att det är Putins krig mot WEF och globalisterna men jag håller inte med. Vad är din inställning till kriget idag ?
    Mvh
    Jörgen

  • Hej! Skulle du vilja förklara för något som inte hänger med hur ett cyberangrepp mot Europa skulle hjälpa WEF syften? Förutom om man vill utöka kriget så att Nato kan vara med. Det digitala är ju kärnan i deras projekt så det borde inte vara bra om det blev problem med det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.