Undantagstillstånd i Kanada!

Sedan igår råder undantagstillstånd i Kanada som respons på lastbilsprotesterna mot Covid-restriktionerna i huvudstaden. Aktionen började den 22 januari 2022, ursprungligen som en protest mot krav på vaccinpass eller karantän för att passera gränsen mellan USA och Kanada, sedan som en protest mot samtliga Covid-restriktioner i landet. Hundratals, kanske tusentals, lastbilar tog sig till huvudstaden Ottowa. De första anlände den 29 januari. Tusentals lokala och tillresta med-protesterande har slutit upp och stött lastbilsprotesterna och det hela har nu utvecklat sig till en kris för regeringen i Kanada.

Uppdaterad senast 6 mars 2022

Freedom Convoy 2022, Ottawa,12 februari. Foto: Maksim Sokolov (Maxergon), Wikimedia

Bakgrunden är att att det sedan slutet av oktober krävts vaccinering för alla statligt anställda och statligt reglerade verksamheter (inklusive banker) samt vaccinpass eller negativt test för att resa inrikes med tåg eller båt. Liksom i EU och USA har federationen Kanadas  provinser och territorier viss frihet att själva besluta om graden av åtgärder. En av åtgärderna har varit påbud om ansiktsmask för alla över 2 år (med vissa variationer och undantag). De lokala restriktionerna har varit hårdast i Ontario och Quebec som förbjudit inomhusaktiviteter som gym-, bar- och restaurangbesök och infört utegångsförbud efter kl. 22:00, med böter upp till 6 000 kanadensiska dollar om man påträffas ute utan giltig orsak.

Detta samtidigt som Storbritannien, Irland, Spanien, Tjeckien, Israel, Sverige, Norge och Danmark släppt sina restriktioner då den senaste varianten av influensan visat sig betydligt mildare än de första (även om den är mycket smittsam).

Medan fyra kanadensiska provinser börjat fasa ut sina restriktioner vägrar premiärminister Trudeau vika sig en tum. Hans retorik och attityd mot den fredliga demonstrationen har varit extremt hård och fördömande, vilket fått hans populäritet att dala till rekordlåga nivåer.

Försök att kväsa demonstrationen i Ottowa har inkluderat förbud mot tutande, förbud att ha bränsledunkar och stoppande av insamlade miljoner via GoFundMe. Först planerade GoFundMe att dela ut de insamlade medlen till andra välgörande ändamål men efter stor upprördhet från allmänheten kommer donationerna returneras till givarna. Det sannolikt olagliga blockerandet av insamlingen utreds av fyra amerikanska stater.

Igår, den 14 februari, deklarerade Trudeau nationellt nödläge och använde sig för första gången av Kanadas Emergencies Act från 1988 som ger staten rätt att tillfälligt utlysa undantagstillstånd och vidta åtgärder utöver dem som vanliga lagar medger. Lagen ger rätt att förbjuda folksamlingar och avhysa personer och egendom samt möjlighet för banker att frysa privata konton för personer kopplade till protesten utan att behöva domstolsbeslut. Vad detta kommer innebära i praktiken återstår att se. Advokater står redo att hjälpa de chaufförer som åtalas men staten kan komma att ta till våld för att avhysa demonstrationen och bryta de blockader som uppstått vid gränser och broar.

Samtidigt växer stödet för #TruckersForFreedom och inspirerar till liknande protester världen över, bland annat i USA, Belgien, Frankrike och Nya Zealand, varav de två senare också genomfört drastiska covid-åtgärder med reseförbud,  utegångsförbud, masktvång, vaccinpass och liknande.

En ovanligt nyanserad analys demonstrationerna från 17 februari av SVTs utrikeskorrespondent Stefan ÅsbergLastbilsprotesterna i Kanada handlar om mer än pandemin

Tiden talar visserligen för Trudeau. Pandemirestriktionerna lättas runt om i världen, så också snart i Kanada. Men landets stenhårda inskränkningar har väckt protester som landet inte sett på generationer. Uppgifter visar att chaufförerna har mycket hög vaccinationsgrad, omkring 90 procent, men protesterna väcktes i sympati och för rätten att själv fatta beslut om en eventuell vaccinering.

Kraven på vaccinationsintyg för att passera gränsen mellan USA och Kanada blev den utlösande faktorn för en befolkning som underkastat sig mycket hårda bestämmelser de senaste åren. Krav på vaccinpass har gällt på många håll för att besöka pubar, vårdhem och restauranger. Dessutom har masktvång varit verklighet inomhus, i en del provinser, för alla över fem år. Och barer som inte serverar mat har hållits stängda.

Urval av videor från alternativmedia om protesterna

Talesperson för chaufförerna som deklarerar vad de protesterande vill och försäkrar att man inte är ute efter att bråka, störa staden eller störta regeringen utan bara vill se ett avslut på restriktionerna.

Rapport från Freddie Sayers kanal UnHeard med utsänd på plats i Ottowa.

Riktiga nyheter, rapporterade ur satirisk vinkel (det går inte att göra riktig satir längre eftersom verkligheten alltmer börjat överträffa dikten och ledare blivit omöjliga att skilja från seriefigurer och filmskurkar).

Brian Peckford, tidigare premiärminister för Newfoundland och Labrador, fördömer kanadensiska regeringen för brott mot Kanadas Charter of Rights and Freedoms, som han själv var med och arbetade fram 1982.

[Nu borttagen video] med senaste uppdateringen från representanter för chaufförerna som förklarar att de flyttar sina lastbilar bort från bostadsområden för att inte störa de boende. Och att när de får mer mat av lokalbefolkningen än de själva behöver så ger de den till härbärgen för hemlösa. Chaufförerna har även hjälpt till att skotta snö med mera.

Avslutningsvis senaste uppdateringen från vanlig media, Justin Trudeau invokes emergency powers to quell protests, där vice statsministern och finansministern Crystia Freeland hotar med riktade åtgärder mot demonstranter och dem som donerar till demonstrationen, “se er som varnade”, och att regeringen ämnar utöka sina åtgärder mot “pengatvätt” för att komma åt crowdfundingtjänster.

Som avslöjades i Jacobs senaste inlägg om World Economic Forums Unga Globala Ledare  så har både Trudeau och Freeland genomgått WEFs ungdomsprogram och Freeland är även styrelsemedlem i World Economic Forum.

Uppdatering 19 februari

[Nu borttagen video] från Freedom Convoys presskonferens. Enligt proteströrelsens advokater och talespersoner har nödlagen ännu inte ratificerats av underhuset och parlamentet (omröstning nästa vecka) och fredagens partidebatt om lagen ställdes in, vilket innebär att alla åtgärder som tas innan lagen officiellt godtagits torde vara olagliga.

Live från Ottowa med Viva Frei. På morgonen var Parlamentsbyggnaden omgärdad av ett högt staket som den lokala polisen hävdar att de inte vet vem som. satt upp. Trots att nödlagen inte vunnit laga kraft har tungt beväpnad polis eller milis börjat spärra av delar av Ottowa, placera skyttar på taken och arrestera enstaka demonstranter, filmande youtubers och krigsveteraner, varav en ska ha sparkats av polisen på sitt krigsskadade ben och en annan fått sin nackskada förvärrad enligt vittnen. En man i rullstol i behov av medicin fick inte passera avspärrningen och ta sig till sitt hotell. En del lastbilar ska ha fått sina fönster inslagna.

Märkligt nog så valde Trudeau att använda den del av krislagen som handlar om störande av ordning och hindrande av fri rörlighet för individer och fordon. Vilket är just vad polisen gör själva nu. Viva Frei är inte heller så glad åt NDP-politikern Jagmeet Singh som ska ha opponerat sig mot Trudeau i debatter men som ändå stödjer hans restriktioner och implementering av nödlagen. Även Singh var en Young Global Leader 2018…

Updatering 24 februari

Under helgen kallades assisterande polisstyrkor in från andra delar av Kanada för att avhysa demonstranterna från huvudstaden.

För att avbryta de helt fredliga markdemonstranterna (där många sjöng och lade ned blommor framför poliserna) användes distraktionsgranater och tårgas. Dessutom sändes ett mindre antal ridande poliser in (enligt obekräftad hörsägen med förhoppningen att någon av demonstranterna skulle skada hästarna och bekräfta regeringens nidbild av dem). Istället trampade en av de ridande poliserna brutalt ned en äldre rörelsehindrad kvinna med elsparkcykel som skanderade om “peace and love” plus en annan man som stod intill.

En kvinnlig journalist från Rebel News som ställt jobbiga frågor till Trudeau blev sedan beskjuten på nära håll med en pepparsprayhylsa, vilket också fångades på film.

En del av de lastbilschaufförer som vägrade lämna stadskärnan fick sina lastbilar beslagtagna – och sålda!

206 personer ska ha fått sina bankkonton frysta, inklusive många som parkerat på de aktuella gatorna i Ottowa eller donerat pengar till demonstranterna. Men de flesta av dessa konton kan komma att “avfrysas” igen enligt biträdande finansministern: Most bank accounts frozen under the Emergencies Act are being released, committee hears

I måndags röstades nödlagen igenom i underhuset med 185 röster mot 151: Emergencies Act passes crucial House of Commons vote with NDP support.

Igår onsdag debatterades den i parlamentet, men innan omröstningen hann genomföras så valde Trudeau märkligt nog att avsluta den aktion där han just använt lagen och motionen lades ned: Trudeau ends use of Emergencies Act, says ‘situation is no longer an emergency

Vad detta innebär för framtiden i Kanada är oklart.

Men världen har i alla fall fått se ett smakprov på de drakoniska hårdhandskar den “empatiska” premiärministern i världens näst snällaste land kan ta till mot fredliga protesterande. Ingen representant för vare sig lokala eller federala myndigheter brydde sig någonsin om att tala med konvojens talespersoner, trots upprepade inbjudningar.

– Jamen demonstranterna var ju nazister, sa premiärministern (och media)?

Enligt ett direkt ögonvittne (i en video som jag inte hittar just nu) så var det någon enstaka person som hållit upp en handritad swastika medan den ropade ungefär att “Detta är vad vårt land håller på att förvandlas till!” Flaggan var alltså menad som en varning för den totalitarism som Kanadas regering visat prov på under de senaste två åren och i synnerhet nu under senaste veckan.

Protesterna har dock inspirerat många över hela världen, bl a i USA, Australien och Nya Zeeland, och även i Stockholm i helgen. Kanske till den grad att fokus nu behövde skiftas till Ukraina istället?

Uppdatering 6 mars

Intervju med en svenskt ögonvittne som bor i Kanada. Eller rättare sagt två intervjuer, en från när protesten fortfarande höll på och en senare uppdatering från när den höll på att avbrytas.

Inger Nordangård


© Stiftelsen Pharos. Får ej återpubliceras utan tillstånd men dela gärna inlägget vidare.

Comments 1

  • Tack för sammanfattningen, Inger! Om hur upplösningen gick till visste jag inte mycket alls. Det är väl sant att nästa kris höll på att kliva in på scenen då skulle jag tro. det var väl så att den skymde sikten. Så kunde det ske oförmärkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.