Ljusfyren 2019

Torsdagen 10 oktober 2019 delades Ljusfyren ut till IT-entreprenören Björn Sundeby i Grillska husets vackra lokaler i Gamla Stan, Stockholm. Kvällen inleddes med en presentation av Pharos verksamhet av ordförande Jacob Nordangård, följt av ett föredrag av Gösta Alfvén, baserat på hans bok Ohälsosam arkitektur, innan det var dags för prisceremoni med tacktal av Björn Sundeby. Kvällen avslutades med middag i närliggande Stortorgskällaren. Konferencier under kvällen var Johan Laurell.

Prismotiveringen:

Årets Ljusfyr går till Björn Sundeby för att han genom praktisk handling visat en väg ut ur det rationellt fantasilösa byggandets grepp om arkitekturen. Genom att plocka fram gamla skönhetsvärden, lokalt hantverkskunnande och sinne för detaljer banar han väg för återgången till ett harmoniskt, tidlöst och sant hållbart stadsbyggande. Björn är en föregångare för det nya årtiondet där människans behov och välbefinnande kommer stå i centrum istället för det moderna byggandets kortsiktiga vinstmaximeringsideal.

Kvällens konferencier Johan Laurell inledde kvällen.
Jacob Nordangård berättade om Pharos syfte och verksamhet.
Gösta Alfvén pratade i sitt föredrag om vad som betecknar ohälsosam arkitektur och dess motsats.
Pristagaren Björn Sundeby med diplom och priset Ljusfyren (designad och tillverkad speciellt till Björn av Ivar Erlandsen).
Björn Sundebys föreslagna nybygge i Växjö. Ritad av Ola Broms Wessel från Spridd Arkitekter.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.