Standard Oil firar 150 år

I år är det 150 år sedan Standard Oil grundades av John D. Rockefeller och hans bror William. Denna viktiga händelse är dock inget som uppmärksammas av Rockefellerfamiljen själva. Istället är det ett unisont predikande av klimatevengeliet som gäller. Rockefeller Brothers Funds hållbarhetschef Michael Northrop uttrycker exempelvis sitt starka stöd till Greta Thunberg.

We all need to stand with Greta outside financial and fossil fuel industry corporate offices, holding their feet to the fire. And governments must listen, too, and show up at the next climate talks with plans to avoid more than a 1.5-degree level of warming. Otherwise, these kids, and the rest of us, are toast.

Det komiska är att såväl RBF som Rockefeller Foundation grundades med kapital från de Standard Oil-bolag som låg bakom den oljeekonomi som dominerat världen sedan dess. Dessa bolag, har tillsammans med familjens stiftelser, konton i Rockefellerbanken Chase (ofta benämnd oljebanken). Märkligheterna stannar dock inte där. På 150-årsdagen av Standard Oils inkorporerande som bolag uttalade sig Greta i Guardian om att hon under Davosmötet i Schweiz skulle be världsledarna att avveckla den fossilekonomi som hennes ultrarika uppbackare en gång skapade.

We demand that at this year’s Forum, participants from all companies, banks, institutions and governments immediately halt all investments in fossil fuel exploration and extraction, immediately end all fossil fuel subsidies and immediately and completely divest from fossil fuels.

Klimatnödläget gör att det är extremt bråttom och inget som kan vänta till 2030, 2050 eller ens nästa år. Den fossila energin måste omgående säljas ut. Greta kommer själv att vara på plats i Davos för att medverka i World Economic Forums 50-årsjubileum (startade 1970 som European Management Forum). Hon möter där intressen som lever och frodas på intäkter från den fossila energin. Som medlemmar av WEF finns inte mindre än 25 oljejättar (däribland Chevron, BP och Shell) och 19 mindre oberoende oljebolag. World Economic Forum spår i sina framtidsutsikter hur branschen kommer att förändras genom den digitala transformation som ses som den stora lösningen på all världens problem.

From cloud technology and big data analytics to artificial intelligence and new energy technologies, the Oil and Gas industry and its operational models are going to transform significantly in the years to come.

Det är dock tveksamt om behovet av fossil energi kommer att avta de närmsta decennierna. Den nya teknologiska transformationen med 5G och Internet of Things lär inte kunna drivas med enbart förnybara energikällor hur mycket propagandan än basunerar ut det. Dessutom ingår olja som beståndsdel i ett otal produkter som behövs för att upprätthålla det moderna samhället. Inte minst datorer.

Istället så kommer det tryck som finns att sälja av den fossila energin ge köpläge för de som förstår värdet av konventionella energikällor även i framtiden. Det blir också köpläge för aktier i bolag som bryter de sällsynta jordartsmetaller som behövs till bygget av den Sköna Nya Världens cirkulära övervakningsekonomi. Med den massiva utbyggnaden av 5G-systemet de kommande åren kommer även de stora IT-jättarna bada i lukrativa kontrakt och pengar.

Det blir i det sammanhanget spännande att studera Rockefeller Capital Managements investeringsstrategier med tanke på deras målsättning att tiodubbla sitt kapital på fem år. Kommer RCM (med sitt ursprung i John D. Rockefellers familjekontor, grundat 1882) verkligen att överge den olja som gjorde familjen rik och Standard Oil till ett världsomspännande företag med makt att styra över andra nationer?

Det vi istället ser är en utveckling av den globala ekonomin där de få styr över allt fler och där världens utmaningar (däribland den nya teknologin) anses kräva ett reformerat system för Global Governance. Frågan är vad nästa steg blir för det till WEF så nära sammanbundna G20? Kommer det alltmer centrala forumet, som i år leds av Saudi-Arabien, få en tyngre ställning med ett eget sekretariat? Vem investerar sedan i de oljeaktier som nyligen släpptes av det saudiska bolaget Saudi-Aramco (med rötterna i Rockefellersfärens Standard Oil). Det är inte alla som lyder Gretas uppmaningar. Kanske inte ens de som i starka ordalag stödjer hennes sak. Frågan är vad John D. Rockefellers ökände far, mästerbedragaren “Devil Bill“, skulle ha gjort?

Läs hela historien i Rockefeller – En klimatsmart historia (finns i nätbokhandeln och kan beställas direkt via Pharos Webshop).

Ett aptitretare ges också i Vetenskapsradion Historia i P1: Rockefellers Standard Oil – olja, makt och rikedom

Comments 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.