Stockholmskonferensen 1972

Den 5–16 juni 1972 hölls Förenta Nationernas konferens om mänsklig miljö i Stockholm. Konferensens motto var “Only One Earth.” Den förde upp på allvar upp miljöfrågan på den internationella dagordningen och här lades även grunden för framtida klimatkonferenser.

Här kan man se UNEPs dokumentär om konferensen:

Här återger Per Gudmundson Lars Gogmans levande beskrivning av alternativrörelsen under Stockholmskonferensen: Vem gör Hog Farm 2008?

2008 gjorde Bagarmossens hembygdsförening en skärmutställning om “Hogfarm”-lägret, som återges i denna video:

Maurice Strong talar till aktivisterna i hippietältlägret i Skarpnäck 1972 (foto Staffan Wennberg)

Stockholmskonferensen resulterade i Stockholmsdeklarationen med 26 principer, en aktionsplan med 109 rekommendationer och en resolution. Trots de många genuint engagerade aktivisterna var Stockholmskonferensen dock i grunden ett elitprojekt med otaliga kopplingar till Rockefellerfamiljen och närliggande organisationer och personer:

  • Konferensens sekretariat och en rådgivande kommitté bekostades av Rockefeller Foundation.
  • Maurice Strong, som arbetat i oljebranschen större delen av sin karriär och blev ordförande för Petro-Canada, var vän till David Rockefeller och satt i styrelsen för Rockefeller Foundation 1971–76 (tillsammans med senare skeptikern Frederick Seitz). Strongs rådgivare under konferensen var Nelson Rockefellers vän Carrol L. Wilson.
  • Den amerikanska delegationens ordförande, Russell Train (ordförande för Conservation Foundation) var en nära vän och mentor till Laurance Rockefeller. Laurance ingick också i den amerikanska delegationen som ledde gruppen Human Settlements.
  • Barbara Ward och René Dubos (Rockefeller University) skrev ramverket för konferensen, Only One Earth: The Care and Maintenance of a Small Planet (genom IIEA, finansierad av Ford Foundation och Världs-banken).
  • Barbara Ward var personlig vän till Nelson Rockefeller. 1967 utnämndes hon till en Albert Schweizer-professur i internationell ekonomisk utveckling vid Columbia University, instiftad av Nelson när han var guvernör i New York.


Läs mer i boken Rockefeller: en klimatsmart historia (finns i nätbokhandeln och kan beställas direkt via Pharos Webshop). 

Relaterade inlägg:
Survival of Spaceship Earth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.