Survival of Spaceship Earth

Inför Stockholmskonferensen 1972 gjordes propagandafilmen Survival of Spaceship Earth. Här intervjuas bland andra Maurice Strong, Dame Barbara Ward, René Dubos, Dr. Margaret Mead, Dr. Harrison Brown, Walter O. Roberts, samt John D. Rockefeller III som berättar om sitt favoritämne – befolkningsbegränsning.  Budskapet var redan då att det är “vi” som förstör miljön (alltså vi vanliga människor, inte de företag som skapat bilberoende, konsumtionshets, skogsskövling och miljöförstöring). Precis som vi idag påstås förstöra klimatet genom att använda de produkter som storföretagen via den dagliga floden av reklam enträget fortsätter tjata på oss att köpa.

Här kan man se filmen. Varning för en del skrämmande scener.

Notera de Neurosedyn-skadade barnen utan lemmar som i filmen felaktigt framställs som offer för miljöförstöring när den verkliga orsaken var ett farligt läkemedel som i slutet av 1950-talet gavs till gravida och som förbjöds redan 1961.

John D. Rockefeller III berättar i Survival of Spaceship Earth hur han av President Nixon fick uppdraget att leda Rockefellerkommissionen om befolkningstillväxt och USAs framtid

Här kan man själv läsa Rockefellerkommissionens rapport: Population and the American Future: The Report of The Commission on Population Growth and the American Future (1972).

Läs mer om bakgrunden i Rockefeller: en klimatsmart historia – och om hur det gick när Nixon hade reservationer mot John D. III:s radikala åtgärdsprogram för befolkningsbegränsning som nämns i filmen (notera de hotfulla scenerna i slutet av den sekvensen).


Relaterade inlägg:
Stockholmskonferensen 1972

Comments 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.