Transhumanistisk teknospiritualism på SVT

Drömmen om övermänskliga förmågor, om att övervinna köttets begränsningar, uppnå odödlighet och slutligen nå ett lyckligt himmelrike går tillbaka tusentals år i tiden och utgör grunden för många religioner. Nu ska denna dröm förverkligas, lovar oss SVT i den nya serien ”År 1 miljon”. Med teknikens hjälp ska vi bli genetiskt perfekta, telepatiska, sammansmältas med AI, gå ihop i ett svärmmedvetande och slutligen ladda upp oss på Internet och bli odödliga i ett ”digitalt Nirvana”. Vi ska också återuppväcka nedfrysta döda, mala ned våra grannplaneter för att kapsla in solen i en dysonsfär, erövra galaxen och träffa utomjordingar! 

Låter det galet? Det är galet. Så galet att man måste nypa sig om och om igen genom vartenda avsnitt.

Den påkostade serien publicerades i Sverige den 25 november 2018. Den är baserad på Damien Brodericks bok Year Million: Science at the Far Edge of Knowledge (2008), skapad i samarbete med National Geographic, New York-baserade Radical Media och svenska produktionsbolaget Mediabruket som anpassat den för en svensk publik. Som ansvarig utgivare står SVT med Vetenskapsmagasinets Rasmus Åkerlind som producent, manusförfattare och programledare.

Trailern till National Geographics amerikanska förlaga:

I populärvetenskapligt format presenteras hela det spektrum av transhumanistiska idéer som vi sammanfattat i tidigare inlägg, där man blandar religion, medicin, genetik, cybernetik, teknik, science fiction och rena galenskaper i en enda röra.

I serien varvas live action-scener som kunde vara hämtade ur Black Mirror med intervjuklipp med ledande förespråkare för transhumanismen, som med den nyfrälstes lyckliga leende beskriver hur underbart livet kommer bli när vi blir ett med tekniken. Det görs ingen åtskillnad mellan fakta och fiktion utan de intervjuade får fantisera fritt i detta så kallade tankeexperiment. Deras utsagor presenteras som sanningar och visualiseras med påkostade renderingar medan programledaren, med vetenskapstelevisionens vanliga barnspråk, om och om igen hamrar in att detta är vår framtid!

Rasmus Åkerlind talar om för oss vad som gäller.

Här följer avsnittsbeskrivningar från SVTs hemsida, plus screenshots från serien, för att illustrera ett urval av alla de chockerande galenskaperna.

Redan in introt görs det visuellt tydligt att vår framtida miljö ska bestå av dystopiska (givetvis smarta) megastäder.

År 1 miljon kan ses till 25 mars 2019.

Avsnitt 1: Älska AI

1. I premiäravsnittet ser vi hur artificiell intelligens snabbt blir starkare och smartare än vi är. Snart har AI medvetande och vilja. Vad händer då? Vi undersöker hur lätt AI kan krossa oss. Men vi har en plan för att överleva: Våra kroppar får växa samman med datorerna och det gör framtiden helt underbar.

Medverkande bl.a: Danica Kragic, professor robotik, Simon Stålenhag, science fiction-författare, Mouna Esmaeilzadeh, läkare.

Serien inleds med att framställa det som möjligt att i framtiden skapa digitala kopior av en närståendes medvetande som laddas ned till en identisk kropp vilken sedan kan ha och uttrycka samma känslor och tankar som originalpersonen (som i TV-serien Äkta människor). Och att kopian skulle vara detsamma som originalet, fast bättre.

Kommentar: Här gör man den vanliga tankevurpan att tro att algoritmer och människoliknande robotar kan bli medvetna och intelligenta på riktigt utan att det finns ett subjekt “där” – vilket bara blir teoretiskt möjligt om man tror på panpsykism.

AI-försedda androider ska i framtiden bli självmedvetna och få mänskliga rättigheter om de så önskar (som i Asimovs Bicentennial Man). De som är rädda för androiderna framställs som okunniga robotfobiker.

Fantasin att människan skulle kunna bli mer intelligent genom att injicera nanobotar i hjärnan presenteras här som inte bara som en möjlighet utan som ett ofarligt rutiningrepp.

“Varför skulle inte just jag vara supersmart?”

Kommentar: Även om det vore möjligt rent tekniskt att föra in nanobotar utan att skada hjärnan – vilket är extremt osannolikt – så är tekniken bara ett redskap som visserligen kan göra oss mer produktiva men samtidigt blir vi mindre intelligenta, precis som våra kroppar blir mindre muskulösa när vi ersätter handkraft med maskiner och externa energikällor. Förmågor kan bara ökas genom daglig användning eller systematisk träning, understött av optimal näring, precis som för en elitidrottare. Men transhumanister vill hellre ha kemiska-tekniska genvägar. Dopning brukar det kallas i idrottssammanhang, och har ofta biverkningar.

“När vi låter AI skriva om livets alla kommer själva innebörden i att vara människa förändras.”

Kommentar: Detta citat är uppenbart inspirerat av Klaus Schwab, grundaren av World Economic Forum som sedan 2016 öppet börjat förespråka de transhumanistiska idéerna i böcker och konferenser om Den Fjärde Industriella Revolutionen. Huvudfokus för WEF ligger på den tekniska utvecklingen med AI, robotisering och smarta städer – som innebär marknadsmöjligheter motsvarande hundratals miljarder dollar för de IT- och bioteknikföretag som ingår i WEF – men Schwab varnar också för att den riskerar att i grunden förändra vad det innebär att vara människa:

“Similarly, the revolutions occurring in biotechnology and AI, which are redefining what it means to be human by pushing back the current thresholds of life span, health, cognition, and capabilities, will compel us to redefine our moral and ethical boundaries.” The Fourth Industrial Revolution (2016)

Artificiell intelligens kommer bli den högst stående “arten” påstår serien, och påminner om några kända exempel från Science Fiction-filmer där AI tagit över. Ändå ska vi inte bara fortsätta utveckla en teknologi som även de mest entusiastiska förespråkarna varnar för kan utradera oss som art – vi ska älska den!

Enda sättet att kontrollera AI och förhindra att människan blir helt obsolet – eftersom AI och robotar inom en mycket snar framtid förväntas kunna göra allt som vi kan – är enligt serien att gå samman med den. Vilket kommer bli “helt underbart”…

Robotforskaren Danica Kragic från KTH och målar upp en bekymmersfri tillvaro med AI: “Tänk dig en varm sommardag på semestern. Inget i almanackan. Allt bara flyter på. Allt är perfekt.”

I första steget ska detta ske genom hjärnimplantat.

Samtidigt i verkliga världen satsar både Elon Musk, Mark Zuckerberg, Bryan Johnson och EU många miljarder på att utveckla ett hjärnchip för att koppla ihop människa och maskin. De uppskattar säkert denna påkostade reklamfilm för vad de hoppas bli en framtida produkt.

Avsnitt 2: Så får du evigt liv

De religiösa löftena fortsätter…

2. Vägen mot evigt liv ligger öppen. Men är du beredd att låta nano-robotar operera dig inifrån? Känns det okej att ladda upp din hjärna till en dator? I så fall är du välkommen till det digitala himmelriket.

Medverkande b.la: Anders Sandberg, framtidsforskare, Boel Bermann, science fiction-författare, Mouna Esmaeilzadeh, läkare.

För att förlänga livet behöver man inte bry sig om sådana tråkiga saker som en hälsosam livsstil, näringsrik mat eller en giftfri miljö…
…istället ska gensax användas för att klippa bort dåliga saker ur ditt DNA…
….lika lätt som att radera “dåliga ord” i ett SMS, enligt hjärnforskaren Mouna Esmaeilzadeh.
Alla obalanser i kroppen fixas snabbt och smärtfritt av nanobotar.
Vi lovas inte bara perfekta barn – alltså klassisk eugenik – utan även evigt liv, precis som i många andra religioner.

Kommentar: Här är vi tillbaka till det tidiga 1900-talets rashygien för att skapa den perfekta övermänniskan. Dock vågade inte ens Hitler och Stalin lova oss evigt liv – och då hade de ändå rätt höga tankar om sig själva…

Avsnitt 3: Ditt digitala himmelrike

I tredje avsnittet blir det Matrix på riktigt.

3. Det verkar som om mänskligheten är redo att ta nästa kliv. Vi är på väg att lämna våra fysiska kroppar för att bli helt digitala. Och när vi lever i en gigantisk dator blir allting enklare: Här finns inga sjukdomar, inget lidande, ingen död. Så följ med in i framtiden och ladda upp dig till ett bättre liv.

Medverkande bl.a. KimmyPOWER och Ufosxm, båda Youtube-gamers, Danica Kragic, professor robotik, Mouna Esmaeilzadeh, läkare.

För att uppnå odödlighet är det bara att ladda upp sig på internet. Detta förutsätter att medvetandet är något som kan digitaliseras och överflyttas från en biologisk kropp till en maskin – en populär science fiction-fantasi som här framställs som en reell möjlighet.

Svåra val väntar oss i framtiden…
Tyvärr måste kroppen dö, därför blir det en liten avskedsceremoni för de familjemedlemmar som går före. Men strax återuppstår de i molnet – lyckliga, allvetande och strålande av ljus som ett helgon.

Kommentar: Heaven’s Gate lovade också ett “Kingdom of Heaven” om man bara tömde giftbägaren för att ta sig till nästa steg i evolutionen. Så hela mänskligheten ska förvandlas till en självmordssekt?

Avsnitt 4: Total digital Nirvana

Här blir det mer teknospiritualism.

4. Mänsklighetens mål på lång sikt: att bli en enda stor dataintelligens, ett gigantiskt medvetet moln, som kapslar in hela universum. Låter det otroligt? Kanske, men det är den logiska slutpunkten för vår evolution. Och ett första steg på vägen dit: att du laddar upp ditt medvetande till den större helheten.

Medverkande bl.a. Anders Sandberg, framtidsforskare, Danica Kragic, professor robotik och Mouna Esmaeilzadeh, läkare.

Istället för att ta till sig av sensmoralen i berättelsen om Babels torn – att gigantiska hybrisprojekt kan sluta illa – så ska vi komma runt våra språkbarriärer på teknisk väg.
“Men nu är vi åter på väg mot ett nytt gemensamt språk, en ny kommunikation, med vilken vi åter ska kunna bygga allt vi drömmer om.”
Med nanochip i hjärnan ska vi få syntetisk telepati…
…även om det kräver vissa säkerhetsåtgärder så att man får ha sina tankar ifred, såsom att “kryptera sina tankar och hemvirtuella miljöer”.
“I det slutliga steget kommer vi kasta det som varit ett individuellt jag för att välja ett gemensamt medvetande.”

Kommentar: Denna vision kommer bl a från teosofin, men där det är en naturlig utveckling som i bästa fall kan skyndas på lite med meditation och hängivet tjänande tills man är redo att ge upp sitt “ego” (sin individuella personlighet), gå ihop i en “gruppsjäl” och slutligen bli ett med själva Källan. Enligt TV-serien ska vi istället göra det med teknikens hjälp.

Dessutom ska vi träffa utomjordingar. Och hoppas att de är vänligt inställda.

Avsnitt 5: När vi erövrar galaxen

Mer science fiction med rymdresor, teleportering, terraformering, smart materia och dysonsfärer. Plus mer transhumanism, eftersom det är själva grunden för serien.

5. Du är en upptäckare. Du har det i ditt DNA. Och nu är det dags för dig och mänskligheten att ta nästa steg – vi ska erövra rymden, ta plats på många planeter, i många solsystem. Farorna är stora, men modet större. Och det behövs när vi hotas av svarta hål och utomjordingar.

Medverkande bl.a. Anders Sandberg, framtidsforskare, Danica Kragic, professor robotik och Mouna Esmaeilzadeh, läkare.

Vårt långsiktiga mål som art fastställs åt oss.

Istället för att bättre ta hand om den planet vi har ska vi fortsätta sprida ut oss i galaxen. För det har Stephen Hawking sagt.
Bäst att börja förbereda sig i god tid…

För att få energi till att erövra galaxen och till de soldrivna serverfarmar där vi ska leva våra virtuella liv måste man kapsla in solen i en Dysonsfär av solfångare, som tillverkas av robotar. Allt som krävs för att bygga en dysonsfär som är 600 miljoner gånger större än jordens yta är att vi mal ned våra grannplaneter. De är ändå döda och det bor ju ingen där, påpekar Anders Sandberg, som dock tycker man kan avstå från att kapsla in hela galaxen och nöja sig med att bara kapsla in de enskilda stjärnorna. “Nån måtta får det vara på ambitionen”, skrattar han.

“Inga mer krig om resurser, och du behöver aldrig mer släcka lampan efter dig.”

Vad som händer med solsystemets balans när man förintar planeter och skärmar av solljuset förtäljer inte historien. Bara att man kommer “slippa släcka lampan efter sig” (den virtuella lampan i molnet då, får man anta).

När vi tar över galaxen beräknas vi fortsätta vara lika destruktiva som vanligt och kunna ställa till med “ohyggligt mycket dåligt” varnar science fiction-författaren. Men “eftersom vår galax är rätt liten blir den skada vi orsakar rätt betydelselös”, lugnar oss partikelfysikern. Och det finns ett alternativ. Vi kan “fixa jorden”… med hjälp av AI och kollektivt medvetande.

Avsnitt 6: Svaret på allt

Här får fysiker framföra sina vanliga spekulationer om maskhål, mörk materia och parallella universa, blandat med science fiction om rymdresor, teleportering, avatarer och kryonik. Och mer transhumanism förstås.

När vi människor erövrat hela vår galax, och sedan hela universum, kan vi börja söka svar på de riktigt stora frågorna: Hur många versioner av dig bor i parallella universum? Hur kontrollerar vi maskhål och reser snabbare än ljuset? I år 1 miljon har vi svaren.

Medverkande bl.a. Stella Riad, partikelfysiker, Anders Sandberg, framtidsforskare och Danica Kragic, professor robotik.

Modig partikelfysiker.

För att kolonisera galaxen krävs dock att vi modifierar oss som art. Visserligen har vi enligt seriens kronologi redan laddat upp oss på till molnet och lever i stora serverfarmar på insidan av dysonsfären runt solen men tydligen finns fortfarande några fysiska människor kvar som kan behöva modifieras av ännu fler långsökta orsaker.

“Om vi ska klara oss på planeter med giftig luft kan vi kanske inte vara människor längre. Men det är det väl värt?”
“Vi lämnar darwinismen och vår art utvecklas inte genom naturligt urval utan genom att vi modifierar och utvecklar oss själva”, menar transhumanismens “pastor”, Anders Sandberg.

Kommentar: Enligt jesuitprästen och paleontologen Pierre Teilhard de Chardin (1881–1955) var det Guds avsikt att vi människor ska ta kontrollen över vår fortsatta evolution för att gå samman till ett enda medvetande och bli ett med Gud. En tanke som som tidigare mest florerat inom neo-teosofin och andra esoteriska kretsar, men som det nu tydligen blivit dags att lansera för en bredare allmänhet som den nya religionen genom SVTs vetenskapsredaktion.


Skickade in följande frågor till Mikael Österby på SVT som köpt in serien och beställt den svenska bearbetningen:

Är det verkligen i linje med SVTs sändningstillstånd att göra ensidig reklam för en teknospiritualistisk religion och presentera dess dogmer, drömmar och science fictionfantasier som vår ofrånkomliga framtid?

Är det i linje med SVTs värdegrund att sända suggestiv propaganda för idéer som är identiska med nazismens och det tidiga1900-talets rashygien? Dvs drömmen om den perfekta supermänniskan, där ”bra” anlag ska avlas fram och alla ”dåliga” ska rensas bort ur den mänskliga genpoolen – i detta fall bortklippta direkt ur genomet med CRISPR?

Fick till svar att flera av de experter som uttalar sig gör det med vetenskaplig grund, och att några av dem faktiskt problematiserar detta med genmodifiering av människan.

Det stämmer förvisso att man tar upp några potentiella problem i avsnittet om livsförlängning, såsom att det måste gälla hela arten och att vi måste undvika att radera individualitet och kreativitet. Dock inte att det kan vara direkt skadligt eller oetiskt att klippa i genomet (som man nyligen lär ha gjort på ett par tvillingar i Kina) eller släppa in nanobotar i kroppen. De få försöken till problematisering drunknar helt i alla övertygande löften om spännande rymdäventyr, superförmågor, perfekt hälsa och evigt liv. Och det blir inte vetenskap bara för att några nördar som råkar vara forskare till yrket har läst för mycket sci-fi och inte längre kan skilja mellan fantasi och verklighet.

I serien anges inga källor, ingen historia eller metadebatt om transhumanismen (ordet nämns inte ens) utan detta är den färdiga reklamprodukten som säljs in med öppet religiösa löften om odödlighet, himmelrike och svaret på allt! 

Tyvärr är detta inte bara en underhållande tankelek som SVT presenterar. Denna transhumanistiska agenda är redan under snabbt införande – utan att vi vanliga medborgare tillfrågats om vi är intresserade av att bli ersatta av AI, robotar och androider, förvandlade till chippade cyborgs, förvarade i smarta megastäder och övervakade in i minsta detalj, eller uppladdade på Internet i en global självmordskult.

Är det verkligen den framtid vi vill ha?


Kortare versioner av denna artikel publicerades i:
Helsingborgs Dagblad 27 januari 2019: “Är utopisk teknospiritualism den framtid vi önskar?
Dagen 29 januari 2019: “Varning för transhumanism


Relaterade inlägg:

Drömmen om supermänniskan – historisk översikt över transhumanismen.
Elon Musk och TV-serien Mars – med förklaring till varför både Mars och År en miljon (båda producerade a samma bolag) i praktiken bara är påkostade reklamfilmer (förklädda till “underhållning” respektive “vetenskap”) för projekt och idéer som drivs av Elon Musk.

Comments 2

 • Frånsett övriga invändningar mot programserien: Varför skulle robotar behöva likna människor? Vansinnigt opraktiskt med hänsyn till vad de förmodas uträtta!

  • Gissningsvis för att vi ska lära oss älska dem. Så att vi inte längre värderar det unikt mänskliga, med alla fel och brister. Alla ska vara utbytbara, inte bara som arbetare utan även som planerare, vänner, sexpartners och global Storebror.

   För att vi inte ska rebellera mot dessa planer är det viktigt att vi upplever AI och robotar som attraktiva, hjälpsamma, välvilliga och t o m gulliga. Vilket gjorts mycket skickligt via science fiction-böcker och filmer. Även när vissa robotar är iskalla mördarmaskiner (som i Terminator och Äkta människor) så finns alltid några som är så himla sympatiska att man identifierar sig med dem. Samma med genmodifierade soldater (som i Dark Angel och Seaquest DSV).

   Utan att ha bett om det, blivit tillfrågade eller godkänt det har vi t ex fått en (halvkorkad) AI i våra datorer och smartphones. Om man inte täcker för kameran eller stänger voice-in-funktionen i datorn, paddan, mobilen, smarta TVn eller bilen så kan den titta på dig och reagerar på allt man säger (on stand-by för att bli röstaktiverad).

   Sen om det finns någon Storebror i andra änden som tittar eller lyssnar är inte säkert, men den personifierade reklamen brukar ofta anpassas efter sånt man gjort och även pratat om irl – vilket gör den dystopi som är under införande närmast löjeväckande banal i detta skede.

   Tekniken kan dock användas på andra sätt om så önskas. Som i Kina.
   https://www.youtube.com/watch?v=OQ5LnY21Hgc&index=2&list=LL2kvG4Eh3ZOxqPmAwzY6ygA&t=289s

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.